13 Mayıs 2014 Salı

ETNİK MİLLİYETCİLİK VE DEMOKRASİ

ETNİK MİLLİYETCİLİK VE DEMOKRASİ
March 24 2005 at 12:29 AM

Nevruz gosterilerinde turk bayragini yakmaya kalkmalari, ayri bayrak acmalari, bu ulkenin insanlarini bir arada tutacak degerlere saldirmalari, bunlar demokrasi icinde kimligini ifade hurriyetinin kullanilmasi degildir, kurt milliyetciliginin etnik ayrilikcilik hareketidir.

Hem bir ulkenin vatandasi olmak, hem o ulkenin bayragina saldirarak ayri bir bayrak acmak, birlikte yasamayi tahrip eder. birlikte yasama iradesinin kamu hukukundaki adi olan vatandaslik degerlerine bir saldiridir bu. bu davranislar belli bir dozu asarsa, bu defa da turk milliyetciliginin bu ayrilikci tahriklere karsi madem oyle, peki gidin duygusuna kapilmasini onlemek cok zorlasir. etnik catisma felaketleri boyle tirmanmalarin eseridir daima.

Daha gecenlerde eski dep'li orhan dogan, arkadasimiz derya sazak'a yaptigi aciklamada, ‘turkiye'de turklerle kurtlerin ic ice gectigini, federasyonun dusunulemeyecegini’ soyluyor ve vatandaslik bagini savunuyordu. (milliyet, 24 subat 2005) Federasyonlarda bile tek milli bayrak olur. hatta yerel otonomiler tanidigi halde, ispanya hem tek bayrakli, hem tek milletli bir uniter devlettir, bu ust degerlere bagli olarak demokrasi ve kulturel cogulculuk soz konusudur. Dogan gibi kurt politikacilar 'soz'le ifade ettikleri sekilde turkiye'nin butunlugune, vatandaslik bagina ve kader birligine inaniyorlarsa, bu ust degerlerin kutsal simgesi olan milli bayraga sahip cikmalari, saldirilari kinamalari gerekir.

Ama susuyorlar. Elbette 'susma hakki' var ama oyle konusup sonra da boyle susmalari, konusmalarinin guvenilirligini tahrip ediyor.

Cagimizda etnik, kulturel ve dini kimligin ifadesi ve ozel hukuk alaninda kurumlarinin olusturulmasi demokratik bir haktir. bu hak, ayni zamanda vatandaslik sadakatini, ve bu sadakatin milli sembollerine, bu arada milli bayraga saygi gerektirir. bunun otesinde, kamu hukuku alaninda etnik bolunmeler isteyen, mesela ayri bayrak acan hareketlerin adi etnik milliyetciliktir. hem etnik milliyetcilik yapmak, hem de turkiye partisi olacagiz demek samimiyetten uzaktir.

etnik milliyetcilik her seyden once, yurdun her tarafina dagilmis kurt kokenli vatandaslarimizi nasil ayri bir bayrak altinda toplayabileceginin vicdani ve akli bir muhasebesini yapmalidir. dunyadaki tecrubeler gosteriyor ki, etnik ayrisma yasanir da turkiye'nin birkac vilayeti 'kurdistan' olursa, kalan tamami 'turkistan' olur. hindistan-pakistan ayrismasinin faturasi 2.5 milyon ceset olmustu!

Etnik eterya gibi cagin gerisinde kalmis etnik milliyetci dernekler kurarak, turkiye'nin bir bolumune 'kuzey kurdistan' diyerek, bizi bir arada tutan kutsallara saldirarak yapilan tahriklere butun sagduyulu vatandaslarimiz karsi cikmalidir. sagduyulu iseler dep'liler ve hadep'liler herkesten once karsi cikmalidir.

Taha Akyol, milliyet gazetesi, 22 mart 2005

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder