Dünyada ikinci cins
3. Dünyada ikinci cins
1944'de ikiz kardeşi Dünya Bankası ile birlikte doğan IMF gibi uluslararası finans kuruluşları 'gelişmekte' olan ülkelerin krize mahkum sistemlerini sözde kurtarmak amacıyla kuruldu.
Canlı örneğini 21 Şubatta yaşadığımız gibi bu kuruluşların müdahaleleri krizleri derinleştirmekte ve krizin yükünü daha da artırmaktadır. Fırlayan fiyatlar ve yaratılan yoksulluk ile kentli yaşama ağır bir yük binerken kırsal kesimde de bu kendini acımasız bir şekilde hissettirmektedir.
'Kadınlar daima en fazla darbe yiyenlerdir.'
Üçüncü dünya ülkeleri her yıl 200 milyardan daha fazla borç ödemesi yapmaktadır.
Afrika ülkelerinde sağlık ve eğitim harcamalarının 4 kat fazlası borç ödemesine ayrılmaktadır.
Somali ekonomisi 1976 yılında gıda açısından kendine yeterli bir haldeyken IMF'nın kurtarma politikalarının sonucunda açlıktan insanların öldüğü bir hale geldi. Sıtma ve kolera gibi bulaşıcı hastalıkların oranında ciddi artış yaşandı.
IMF politikaların sonucunda okur-yazar oranları düşmekte hastalık ve ölümler artmakta, kıtlık günlük yaşamın bir parçası olmaktadır. Ezilen cins olarak kadınların tüm bu süreçte yaşamları daha da zorlaşmaktadır.
Krizin derinleşmesi, işçilerin daha çok işten çıkarılması ya da düşük ücretle çalışmaları anlamına geliyor. Bu arada en kolay feda edilen kadın işçiler oluyor. Güney Kore' de 1997 yılında patlak veren kriz sonrası 15-19 yaş arasındaki kadınların %20' si işssiz kaldı.
Küreselleşme kadınlar açısından yeni iş olanaklarını geliştirmektedir. Fakat bunun üretime yansıması hiçte olumlu olmamaktadır.Tayvan,da bilgisayar sektöründe çalışanların % 70'ini kadınlar oluşturmaktadır. Ama çalışma koşulları hiçte iç açıcı durumda değildir. Uzun çalışma saatleri ve düşük ücretle çalışmaktadırlar.
Sık kullanılan Nike örneği durumu çok iyi özetliyor. Nike firmasının sahibinin mal varlığı 4,5 milyar dolar ve yıllık geliri 1 milyon dolar. Güneydoğu Asya'da Nike’e ait taşeron firmaların %70'inde 17-21 yaş arasında kadınlar çalışmaktadır. Nike' da çalışan bir kadın yılda 360 dolar kazanıyor. Nike sahibinin kazandığı geliri elde etmesi için 15 yüz yıl boyunca çalışması gerekmektedir! Uluslararası finans şirketlerinin hakimiyeti sonucunda gerçekleşen yoksulluğun küreselleşmesidir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder